Tecnología para los negocios - Què pot fer la tecnologia blockchain per al sector immobiliari?


TENDÈNCIES 22 de novembre de 2023

Aquesta setmana el CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), de la Cambra de Comerç de Barcelona, i Innomads Proptech HUB, establert a Barcelona, han hostatjat la jornada “Què pot fer la tecnologia blockchain per al sector immobiliari?” a l’Auditori del HUB de la Cambra.

Aquesta activitat, que des d’un bon inici va captar l’atenció de molts —i diversos— actors del sector immobiliari, comptava amb tres casos d’ús reals d’aplicació de la blockchain en la indústria, seguits d’una taula rodona per abordar els reptes i les oportunitats d’aquesta tecnologia.

El primer a fer front a la qüestió va ser Eric Mora, vicepresident de software excellence a Kapsch. Mora, que és enginyer de software amb experiència tant a multinacionals com a startups, va explicar un projecte que va dur a terme l’any 2022 amb una empresa emergent, per introduir seguretat jurídica en el procés de les reformes. La plataforma que van llançar, que connectava reformistes amb clients, utilitzava la tecnologia blockchain per gravar tots els punts clau de la reforma: des de l’acceptació del pressupost fins a l’acte de final d’obra, passant per les modificacions, els certificats d’execució i les incidències.

La immutabilitat de la blockchain, és a dir, el fet que un cop registrades les dades en la cadena de blocs, aquestes no es puguin alterar, va ser el valor clau que permetia generar un registre digital de l’obra que les dues parts podien consultar, fins i tot un cop finalitzada la reforma. Això permetia resoldre malentesos i desacords entre les parts d’una manera justa i objectiva.

El següent cas d’ús el va presentar Enrique Aznar, fundador i CLO (Chief Legal Officer) a RealFund, empresa que va fer la primera tokenització a Espanya d’un préstec destinat a finançar un projecte immobiliari. La tokenització és la representació digital d’un actiu del món real, sigui un bé tangible o intangible. Aznar, que és advocat i ha desenvolupat la major part de la seva carrera a l’estranger, en empreses internacionals, com a compliance officer, va explicar com l’any 2019, juntament amb el seu soci, van detectar una oportunitat en la dificultat que els projectes immobiliaris tenen a l’hora d’aconseguir finançament.

RealFund permet finançar projectes amb el mètode ja conegut del crowdfunding. El fet, però, d’afegir la tecnologia blockchain permet tokenitzar aquesta participació en el projecte, i per tant fa possible que les persones que hi han invertit puguin comerciar amb aquesta sense haver d’esperar al final de l’obra. L’advocat va anunciar que pròxim objectiu de la companyia és tokenitzar el dret de propietat d’un immoble primera vegada al país, fet que ja estan treballant, i que creu que pot ser una realitat ben aviat.

El tercer cas d’ús el va presentar Jaime Espinosa, CEO d’Inmocrypto, una plataforma que possibilita la compravenda d’immobles amb criptomonedes. Espinosa, que és agent immobiliari, i fa poc més d’un any que ha entrat en el sector de la blockchain, va explicar que la idea del seu projecte es basa a facilitar els pagaments dels immobles amb criptomonedes, a la vegada que els venedors poden cobrar en fiat, o diners fiduciaris (euro, dòlar, etc.). A més, Inmocrypto no es va quedar en un projecte empresarial, sinó que també va esdevenir un congrés que se celebra anualment a Alacant, i que té l’objectiu de difondre la potencialitat d’aquesta tecnologia en el sector.

La jornada va continuar amb una taula rodona moderada per Marta Pujal, directora d’Innomads, i on van participar Lluïsa Marsal, directora de tecnologia del CBCat, Sandra Adrián, assessora fiscal i contable experta en blockchain i de nou Enrique Aznar. En aquest bloc, es va parlar de més casos d’ús, com per exemple el projecte que va explicar Marsal, en què convergeixen tecnologia blockchain i realitat virtual per oferir experiències de visita virtual a habitatges, sobretot en el cas de vendes sobre plànol. El que permet la blockchain és que es gravin les característiques de l’habitatge virtual que han visitat els futurs compradors (dimensions, qualitat dels acabats, etc.), i que, d’aquesta manera, el comprador pugui contrastar que l’obra final compleix amb els estàndards del projecte inicial.

Durant la tertúlia, Adrián va destacar la importància de tenir en compte l’aspecte fiscal i comptable en tots els projectes des d’un inici, i sobretot de comptar amb gestors especialitzats en actius digitals; no només per assegurar-se que s’estan fent bé les coses, sinó també per garantir que s’està fent de la forma més beneficiosa per a l’empresa possible.

La moderadora va fer una de les preguntes que més s’han debatut: desapareixeran els notaris i els registradors, si s’acaba implementant la tecnologia blockchain? Els ponents van estar d’acord en la resposta: aquestes figures continuaran sent necessàries, però s’han d’adaptar i digitalitzar. Les persones que comprin o venguin immobles continuaran volent tenir la garantia que les operacions s’estan fent correctament, tant a escala legal, com tecnològica, i per tant la figura d’un expert que revisi i doni el vistiplau a les operacions no deixarà de ser necessària. Això sí, la tecnologia blockchain permetrà automatitzar molts procediments, i obrirà les portes a moltes noves oportunitats.

La jornada va finalitzar amb una ronda de preguntes per part del públic, i un networking on van poder continuar explorant les oportunitats que aquesta tecnologia ofereix al seu sector. La jornada completa es podrà recuperar aviat a través del canal de YouTube del CBCat.

Danos tu opinión

1 Estrella2 Estrellas3 Estrellas4 Estrellas5 Estrellas (No hay valoraciones)
Loading...

Ets un proveïdor de solucions TIC i vols aparèixer en aquest portal?

Ets una empresa i no trobes el que estàs buscant?


SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

Rep cada dues setmanes totes les novetats sobre les tecnologies de la informació per a empreses.

PROVEÏDORS DE CONFIANÇA

Samsung
Quant
Orvit Digital
DE-CIX
RepScan
NETSENSE
Squarepoint
Ibexa
PymeLegal
CRONUTS.DIGITAL
MetaverLand
Software Greenhouse
Mastertec3D
CUATROOCHENTA
Iberent
Alarona Studio
Camerfirma
IEAISA
b2b.studio
Trusted Advisors
KTYA
Altostratus
Amvos Digital
BESTPLANT
INNOVAmee
Wolters Kluwer
Zoho