Tecnología para los negocios - Moltes dades, poca acció: El llast que frena a la teva empresa?


TENDÈNCIES 17 d'abril de 2024

Les dades són el nou petroli en l’era digital. Però sovint observem en moltes empreses que el que hauria de ser combustible per impulsar l’eficiència, la velocitat i el creixement de la companyia es converteix en un mar de dades del qual és difícil sortir a flotació.

Vivim en una paradoxa: les empreses disposen de més informació i dades que mai procedents de tot tipus de fonts relacionades amb el seu negoci, però molt sovint naufraguen per la incapacitat de convertir-les en coneixement útil per prendre decisions estratègiques de valor.

Aquesta inacció suposa un llast difícil de suportar i porta en molts casos a conseqüències que minven la competitivitat: oportunitats que s’escapen, errors en l’estratègia, decisions sense fonament i desconeixement real del que està succeint en el nostre entorn digital. I pitjor encara, quan es basen les decisions en la intuïció sense el suport de dades que recolzin la “opinàtica” que regna en alguns despatxos de direcció és quan el vaixell, definitivament, està condemnat a perdre el rumb.

La solució? Un pla d’activació de dades. Un mapa que guiï la transformació de la informació en accions estratègiques, en el motor que impulsi el creixement de l’empresa.

Per a això és bàsic traçar un pla d’acció que permeti discernir quines dades són útils (i quines no) per a millorar i fer més eficient cada àrea de l’empresa, cada persona involucrada en l’engranatge del producte o servei que oferim.

Aquest pla es pot dividir en 6 etapes conceptuals:

1.- Definir els objectius: Quina informació necessita cada departament per a prendre millors decisions? Quines dades són imprescindibles per a aconseguir aquests objectius? Si seguim el pla pensant en els diferents departaments que s’impliquen en el procés veurem clarament com els KPIs que han de seguir per a millorar el rendiment no són els mateixos. Per exemple, el departament encarregat de llançar una campanya a Google Ads seguirà el ROI de la campanya pràcticament en temps real, mentre que per al CEO de la companyia visualitzar aquest tipus de dades tàctiques únicament li aportarà soroll a la foto global que ha d’obtenir seguint KPIs molt més estratègics i globals.

2.- Organitzar, implementar i netejar la informació: Preparar la matèria prima per a la seva anàlisi, comprovar la fiabilitat de la dada i organitzar-la de manera eficient, a més d’una correcta implementació de la tecnologia amb la qual mesurarem les dades, és imprescindible i innegociable. La recollida de les dades ha de ser rigurosa, amb la finalitat que les decisions que prendrem posteriorment no siguin errònies per culpa d’una mala gestió en la part primària de la cadena.

3.- Anàlisi de la dada: Si bé la primera capa d’extracció de les dades pot ser pur reporting, on obtindrem valor real serà amb l’anàlisi profunda de les dades. Des d’anàlisis descriptives fins a models predictius més complexos, aprofundirem en els diferents aspectes de rendiment que mesurem. Dedicar temps i recursos a analitzar amb pausa el que està passant és la millor inversió per a fer que els insights obtinguts de les dades es converteixin en palanques de creixement.

4.- Visualitzar la informació: Convertir les dades en informació comprensible i comunicable per a totes les persones de l’empresa, utilitzant dashboards i informes interactius adequats a cadascuna de les àrees és també clau perquè tota l’organització tingui constància i consciència del que està passant. Aquest pas és molt important perquè és clau que totes les persones de l’organització, independentment de la seva formació i coneixements digitals, entenguin la informació que ens brinden les dades.

5.- Presa de decisions basades en dades: Després de tot el procés, la companyia podrà basar les decisions en l’anàlisi objectiva, no en la intuïció o en suposicions. Totes les parts implicades en la cadena de producció coneixeran els resultats d’una acció o del rendiment global digital i, d’aquesta manera, es podran corregir i millorar aquelles coses que no funcionen.

6.- Implementació de canvis: Portar les decisions a la pràctica de manera eficaç, amb un pla d’acció clar i els recursos necessaris és la part final del recorregut.

Tot aquest procés d’anàlisi objectiva és, sens dubte, la base per a la presa de decisions que ha de seguir qualsevol estratègia digital, minimitzant el risc d’errors i maximitzant les possibilitats d’èxit. A més, servirà perquè els processos interns siguin més eficients i rendibles. A HIKE&FOXTER ens trobem amb tota mena de situacions, però la immensa majoria de les vegades es resolen treballant en l’eficiència de la part de la cadena en la qual detectem els errors. Ja sigui a l’hora d’implementar i configurar la recollida de les dades, com en la interpretació o visualització per a fer-ho extensible a totes les persones de l’empresa.

Les dades són un actiu vital en l’era digital. No obstant això, no són una fi en si mateixes. La clau de l’èxit resideix a convertir-les en informació útil, en accions estratègiques que impulsin el creixement de les empreses.

Passar de l’acumulació desorganitzada de dades a l’activació estratègica de la informació requereix d’un esforç en formació o en recursos que aportin el valor que requereixen. Però, sobretot, requereix d’una cultura empresarial que valori l’anàlisi com a eina fonamental per a la presa de decisions. I convertir, amb tot això, les dades en el motor de l’èxit.

Danos tu opinión

1 Estrella2 Estrellas3 Estrellas4 Estrellas5 Estrellas (No hay valoraciones)
Loading...

Ets un proveïdor de solucions TIC i vols aparèixer en aquest portal?

Ets una empresa i no trobes el que estàs buscant?


SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

Rep cada dues setmanes totes les novetats sobre les tecnologies de la informació per a empreses.

PROVEÏDORS DE CONFIANÇA

Samsung
Quant
Orvit Digital
DE-CIX
RepScan
NETSENSE
Squarepoint
Ibexa
PymeLegal
CRONUTS.DIGITAL
MetaverLand
Software Greenhouse
Mastertec3D
CUATROOCHENTA
Iberent
Alarona Studio
Camerfirma
IEAISA
b2b.studio
Trusted Advisors
KTYA
Altostratus
Amvos Digital
BESTPLANT
INNOVAmee
Wolters Kluwer
Zoho