Tecnología para los negocios - El teletreball: Una alternativa per a les empreses en temps de Coronavirus


TENDÈNCIES 21 de desembre de 2021

La pandèmia del Coronavirus ha obligat a moltes empreses a instaurar el teletreball per poder sobreviure o seguir treballant.

El concepte de Teletreball que va sorgir fa 50 anys, durant la crisi del petroli, com una forma de reduir l’ús de recursos no renovables, ha crescut en els últims anys, amb el boom de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. Ha sigut quan realment ha començat a implantar-se d’una forma més extensa en tots els sectors.

Un dels grans beneficis d’aquest sistema és l’estalvi de fins a 30% en infraestructura i augment de el nivell de satisfacció del treballador, gràcies a la major autonomia, flexibilitat, i facilitat per conciliar la vida laboral i la personal.

En el passat ja vam parlar de com aquest tipus de treball podia suposar una eina per a un dels que, fins ara, havia estat una de les principals preocupacions de la societat espanyola, la despoblació rural.

No obstant això, la seva implantació a Espanya és molt escassa, amb prou feines un 8% d’empreses utilitzant aquesta modalitat de treball.

En el context de la crisi actual, fins i tot abans de la declaració d’estat d’alerta a Espanya, el teletreball ajuda a continuar amb l’activitat de l’empresa, evitant posar en risc de contagi a tota la plantilla. Amb el tancament total i les últimes mesures adoptades que aumenten el nivell de confinament, són moltes les empreses que s’han vist forçades a aplicar aquest model o cessar l’activitat.

En aquesta article parlarem sobre el teletreball, els seus avantatges i desmentirem alguns falsos mites i teories sobre aquest sistema.

Què és el teletreball?

Segons la definició de la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE), la definició de teletreball és la següent:

Treball que es el treball o les tasques que es realitzen des d’un lloc fora de l’empresa, utilitzant les xarxes de telecomunicació, per complir amb les càrregues laborals assignades.

La definició de la Wikipedia amplia una mica més el concepte, i introdueix un aspecte molt important, l’ús de les TIC per dur a terme aquest treball:

El teletreball, o treball a distància, permet treballar en un lloc diferent a l’oficina. El treball es realitza en un lloc allunyat de les oficines centrals o de les instal·lacions de producció, mitjançant la utilització de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

I és que si bé hi ha moltes tasques que un treballador pot realitzar amb eficiència fora de l’oficina i no es requereix la seva presència en el lloc de treball físic dins de l’empresa, les noves tecnologies han ampliat enormement les possibilitats. La situació actual no ha fet sinó ampliar els seus entorns d’aplicació i forçar a les empreses a aguditzar l’enginy i treure’ls més partit als mitjans disponibles.

Existeixen un gran nombre d’eines -i cada dia n’apareixen més- que permeten treballar des de casa, mentre estàs de viatge, compleixes amb altres obligacions o concilies la vida familiar.

El gran avanç de la tecnologia dels smartphones, les xarxes 4G (i ara 5G) i la gran arribada d’Internet a les llars espanyoles, facilita en gran mesura que els treballadors puguin realitzar les seves funcions des de casa, i les eines com les videotrucades, videoconferències o reunions virtuals, o els entorns cloud fan que amb qualsevol terminal o ordinador connectat a Internet, disposem d’un lloc de treball mòbil sense la necessitat d’instal·lacions o grans inversions.

Tipus de Teletreball

Existeixen moltes formes de classificar els tipus de teletreball, ja sigui pel tipus de connexió, pel temps que dediquen a treballar en el seu lloc de treball o, com en aquest cas, pel lloc des del qual realitzen l’activitat.

Teletreball des de casa

És aquell que es realitza des del domicili del treballador, la persona passa tota la jornada laboral a casa seva.

Teletreball mòbil

És el practicat per aquells treballadors que, per la naturalesa itinerant de la seva feina, porten a terme la seva jornada laboral fora de l’oficina, des de diferents llocs.

Teletreball a telecentre

En aquest cas, el treballador realitza tota o part de la seva jornada en centres de treball habilitats mitjançant recursos com equips informàtics, fora de les oficines centrals.

Infografía sobre Teletrabajo

Avantatges del Teletreball

Oferir als nostres treballadors l’opció de realitzar tota o part de la seva jornada laboral en la modalitat de teletreball pot tenir molts avantatges, tant per al treballador com per a l’empresa, si s’implementa de forma correcta. Algunes di aquests avantatges són les següents:

Flexibilitat

Aquest tipus de treball pot aportar un major grau de flexibilitat tant per l’empresa com per a l’empleat, que podrà conciliar molt millor la seva vida personal i familiar, i ser mes autònom i independent.

Estalvi

L’empresa pot aconseguir un important estalvi en infraestructures, no únicament en l’espai físic per donar cabuda als seus empleats de forma presencial, sinó en altres despeses com energia, aigua, etc. mentre que el treballador pot estalviar una important suma de diners en desplaçaments.

Productivitat

Aquestes mesures està demostrat que influeixen molt positivament en la felicitat i benestar dels empleats i comptar amb empleats més motivats i feliços, sol recaure en una major productivitat a tots els nivells.

Integració

Obre les portes de l’organització a un ampli ventall de perfils que, en altres circumstàncies, ja sigui per situacions personals, discapacitats o dificultat de mobilitat geogràfica, no podrien incorporar-se a un lloc de treball en la nostra empresa.

Captació de talent

Aquestes mesures, poden ajudar a atreure talent a la nostra organització, i oferir aquesta possibilitat pot ser l’avantatge competitiu davant d’altres ofertes que puguin decantar a el candidat a treballar amb nosaltres, de vegades fins i tot renunciant a ofertes econòmiques més altes.

Consells per treure-li partit a el teletreball

Passar d’un lloc de treball presencial a un treball remot o de forma telemàtica, pot suposar un repte, per a l’empresa i per al treballador, que requereix d’un canvi important en la manera de pensar i planificar-se i aquests són alguns consells que cal tenir en compte per fer una transició reeixida cap a aquest model:

[info_list_father][info_list_son style=”icon” titleclr=”#000000″ icon=”fas fa-tshirt” title=”No passis tot el dia en pijama” caption_url=””]Acostuma’t a vestir-te de carrer encara que no vagis a sortir de casa. És un petit truc per dir-li al nostre cervell que estem en un entorn laboral òptim i favorable. Al canviar el xip el és més fàcil concentrar-se i augmenta la productivitat.

[/info_list_son][info_list_son style=”icon” titleclr=”#000000″ icon=”fas fa-phone-volume” title=”Mantingues la comunicació” caption_url=””]A l’igual que altres treballs, cal que mantinguis el contacte amb els teus companys. És important que quan ho facis de forma clara i concisa.[/info_list_son][info_list_son style=”icon” titleclr=”#000000″ icon=”far fa-clock” title=”Planificar el temps” caption_url=””]Planifica la jornada o la setmana de treball amb antelació, marca’t objectius i tasques diaries i fes un seguiment de les mateixes.

[/info_list_son][info_list_son style=”icon” titleclr=”#000000″ icon=”fas fa-tasks” title=”Compleix objectius, no hores” caption_url=””]Aquest consell és un ampliació de l’anterior. Planifica el treball per tasques o objectius i no pel nombre d’hores que has de dedicar-los.

[/info_list_son][/info_list_father]

Destruint els mites del teletreball

Abans de desenvolupar aquest punt, volem explicar-te una premissa d’Eva Rimbau Gilabert, professora d’Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya.

Eva Rimbau Gilabert

Les presses no són bones ni a la feina ni en el teletreball. És molt difícil que les empreses que no tenen pràctiques de teletreball puguin implantar-d’urgència. Si es fa així, no funcionarà.
(Eva Rimbau Gilabert, professora d’Estudis d’Economia i Empresa de la UOC)

La situació excepcional que vivim ha introduït una gran incertesa, estrès i tensió en el dia a dia a dia de la societat. Fer un canvi tan important en el model de treball, sense una planificació prèvia, sense una formació o preparació, fa que aquest procés sigui encara més difícil.

Com en tot, l’experiència és un grau i aquelles empreses i treballadors que ja haguessin introduït el teletreball, encara que en un petit grau, tindran molt més fàcil fer el salt i integrar-lo de manera tan intensa com les circumstàncies ens obliguen.

No obstan, amb una mica de paciència, pràctica i coordinació, i sobretot una bona disposició per totes les parts, és possible fer aquesta transició i afrontar aquests dies de la millor manera possible.

És molt important també fer caure algunes falses creences i mites que envolten aquest sistema de treball o assenyalar algunes solucions per intentar evitar-les.

El teletreball no et permet desconnectar

Si ets una workaholic (persona “addicta” a la feina) i ja estenguis de forma habitual la teva jornada de treball presencial, és possible que això t’arribi a passar també a casa.

Estar confinat a casa teva pel Coronavirus no vol dir que treballaràs les 24 hores a el dia.

Per no patir amb aquest aspecte, delimita les tasques i el temps que li dedicaràs a complir-les. En aquest aspecte, la clau és la planificació, no només de la feina, sinó de les activitats de tot el dia.

Teletreballar és menys productiu

Hi ha la falsa percepció que, al sentir-te aïllat puguis arribés tenir la sensació que la teva feina és menys valorat o que estàs rendint menys del que és habitual..

Què fer? En aquest cas, la millor solució és mantenir la comunicació amb la resta de companys i tractar de mantenir un ambient de col·laboració i flux d’informació constant.

Proposa reunions virtuals o videoconferències, utilitzeu un sistema de gestió de tasques o clients en línia per coordinar-o utilitzeu 01:00 eina de comunicació com Slack.

Teletreballar és menys saludable

La situació actual fa una mica més difícil mantenir un estil de vida saludable, però cal fer un esforç per cuidar-se. Planifica la teva dieta i reserva hores per fer exercici a casa.

Intenta a l’almenys mantenir els hàbits de consum habituals, si a l’oficina no fumes una cigarreta cada mitja hora a casa tampoc ho facis, o procura mantenir les 5 àpats diaris recomanades i no estiguis picant constantment.

Compleix amb els horaris escollits per dedicar-li a el teletreball. Si decideixes treballar només a les nits i matinades alteraràs teu metabolisme, en pocs mesos afectarà la teva salut …. I el teu pes.

La solució com ja te l’hem repetit, és no perdre l’equilibri entre la teva vida i alguns teva salut que pot generar el teletreball.

La persona que teletreballa és més indisciplinada

Segons Eva Cifre, professora de psicologia de la Universitat Jaume I de Castelló el perfil del teletreballador “ideal” és una persona disciplinada, eficaç, planificadora, constant, capaç d’adaptar-se a les circumstàncies, capaç d’automotivar-se i amb facilitat per prendre decisions i resoldre problemes.

A això se li suma un informe de l’Organització Internacional de Treball i la Unió Europea que asseguren que el 41% dels empleats que fan teletreball tenen alts nivells d’estrès, comparats amb el 25% dels que assisteixen a l’oficina a temps complet.

La manera de combatre aquest mite és ser amable amb tu mateix, i aplicar el principi que no has de ser el treballador perfecte sinó el millor que neix de la circumstància que t’ha tocat (en aquest cas del Coronavirus)

Conclusions

  • Amb la pandèmia del Coronavirus, les empreses aposten pel teletreball com una alternativa per funcionar i no tancar les portes definitivament.
  • El teletreball és una modalitat que va sorgir fa 50 anys, que les empreses s’han resistit a implementar però a la qual s’han vist abocades a la situació actual.
  • Amb el teletreball permet mantenir l’activitat laboral sense posar en risc la salut del teu equip.
  • Teletreballar pot suposar un important estalvi per a tots els actors implicats.
  • Intenta crear a la teva llar un ambient similar al de l’oficina, no facis a casa teva el que no faries a l’empresa.
  • Per teletreballar, només requereixen de disciplina, organització i responsabilitat.
  • Cal intentar aconseguir un equilibri entre les teves obligacions laborals, la família i la teva vida personal.
  • En temps de Coronavirus només et queda la creativitat, les ganes de treballar i l’entusiasme de seguir amb la teva empresa o emprenedoria.

Danos tu opinión

1 Estrella2 Estrellas3 Estrellas4 Estrellas5 Estrellas (No hay valoraciones)
Loading...

Ets un proveïdor de solucions TIC i vols aparèixer en aquest portal?

Ets una empresa i no trobes el que estàs buscant?


SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

Rep cada dues setmanes totes les novetats sobre les tecnologies de la informació per a empreses.

PROVEÏDORS DE CONFIANÇA

Samsung
Quant
Orvit Digital
DE-CIX
RepScan
NETSENSE
Squarepoint
Ibexa
PymeLegal
CRONUTS.DIGITAL
MetaverLand
Software Greenhouse
Mastertec3D
CUATROOCHENTA
Iberent
Alarona Studio
Camerfirma
IEAISA
b2b.studio
Trusted Advisors
KTYA
Altostratus
Amvos Digital
BESTPLANT
INNOVAmee
Wolters Kluwer
Zoho