skip to Main Content

L’eclosió de la intel·ligència artificial i el big data ha donat lloc a tecnologies basades en l’aprenentatge i la identificació de patrons com el machine learning. El seu potencial és molt important i està també a l’abast de les pimes.

En els últims anys ens hem endinsat en l’ona de la innovació tecnològica, que avança a un ritme en moltes ocasions vertiginós. A poc a poc anem coneixent algunes de les tecnologies que marcaran el present i el futur, i les grans possibilitats que tenen per a la seva implantació en pimes i grans empreses.

Una de les grans ambaixadores de la transformació digital és la denominada intel·ligència artificial. Dins de tot el coneixement i desenvolupament tecnològic associat a aquesta, un dels camps que més rellevància ha pres és el del denominat machine learning o aprenentatge automàtic. Amazon, Netflix, Spotify o eBay són només alguns exemples de grans companyies que han utilitzat el machine learning per a optimitzar les seves estratègies. També la pròpies Amazon i altres grans tecnològiques com IBM han desenvolupat els seus propis serveis de machine learning. Afortunadament, les pimes també estan a l’abast de l’aprenentatge automàtic.

En essència, el machine learning ha desenvolupat tècniques amb la computació com a base que permeten a les màquines aprendre. La seva tecnologia permet, per exemple, que un sistema identifiqui milions de patrons per a anar incorporant nou ‘coneixement’ que li permet reaccionar en múltiples situacions, casos o processos futurs. La seva constant evolució, nodrint-se de les noves dades i informació adquirits en cada pas, fan que el sistema vagi perfeccionant el seu comportament de forma molt autònoma, i aconsegueixi un nivell d’eficiència òptim.

Índex de continguts

 1. Pimes i machine learning
 2. Principals aplicacions i objectius de l’ús de machine learning en les empreses americanes
  2.1 Machine learning i Big Data
 3. Objectiu de l’ús del machine learning en empreses nord-americanes
  3.1 Machine learning i atenció al client
  3.2 Machine learning i ecommerce
  3.3 Machine learning i ciberseguretat

PIMES I MACHINE LEARNING

Sens dubte, termes com a eficiència o automatització de processos són determinants perquè les pimes trobin cada vegada més línies de negoci en un mercat cada vegada més competitiu. La possibilitat d’accedir a tecnologies com el machine learning són un gran pas en la transformació digital de les petites i mitjanes empreses, que compten amb moltes més possibilitats per a desenvolupar la seva idea i arribar a clients potencials.

PRINCIPALS APLICACIONS I OBJECTIUS DE L’ÚS DE MACHINE LEARNING EN LES EMPRESES AMERICANES

Font: Statista

Aquestes són algunes de les principals bondats del machine learning per a pimes:

MACHINE LEARNING I BIG DATA

Les pimes poden obtenir una gran quantitat d’informació de la xarxa, dels seus usuaris o clients potencials, però la gran dificultat és analitzar-la i obtenir conclusions que es puguin aplicar de manera àgil a la seva estratègia.

El machine learning té tot el potencial per a identificar patrons entre la marea de dades per a enfocar l’anàlisi de la informació en la cerca del target concret de l’empresa, per exemple.

Un informe publicat per MIT Technology Review amb la col·laboració de Google Cloud mostrava com les empreses enquestades que utilitzen el machine learning posaven com a principal motiu l’anàlisi de dades.

OBJECTIU DE L’ÚS DEL MACHINE LEARNING EN EMPRESES NORD-AMERICANES

Font: MIT Technology Review

MACHINE LEARNING I ATENCIÓ Al CLIENT

També mitjançant aquesta artèria de la intel·ligència artificial és possible automatitzar alguns processos relacionats amb l’atenció al client. Un dels més coneguts són els chatbox, les converses en línia entre empresa i client.
Mitjançant l’aprenentatge automàtic, els sistemes de l’empresa poden donar resposta a moltes de les incidències o preguntes dels clients de forma molt automatitzada, però alhora amb la riquesa i diversitat de respostes adequades.

MACHINE LEARNING I ECOMMERCE

Les pimes de comerç electrònic tenen les eines ideals per a aprofitar el potencial de l’aprenentatge automàtic.El programari utilitzat en el machine learning és capaç d’extreure moltes dades i patrons dels hàbits de compra dels compradors propis i de la competència, definir prediccions de consum i fins i tot quin tipus de producte tindrà més o menys demanda en funció de l’època de l’any, per exemple, o dir-nos quin és el millor moment per a pujar a baixar preus sobre la base de la demanda.Les possibilitats són pràcticament infinites si posem la tecnologia al servei del ecommerce. Sens dubte, pot convertir-se en l’eina clau per a definir l’estratègia comercial de la nostra botiga electrònica.

MACHINE LEARNING I CIBERSEGURETAT
Tant per a la pròpia seguretat de la nostra pime com per a desenvolupar noves línies de negoci, el machine learning és una tecnologia molt important per a la seguretat informàtica.

Novament, els seus algorismes intel·ligents van incorporant patrons de comportament als seus sistemes que són capaços de predir atacs o identificar possibles infractors.

En l’actualitat comptem amb una gran presència del machine learning al nostre voltant, i una àmplia quantitat de petits, mitjans i grans negocis utilitzen aquesta tecnologia per a aspectes relacionats amb el nostre quotidià.
L’antivirus dels nostres dispositius, el reconeixement facial o de veu del nostre telèfon intel·ligent, la predicció de trànsit del nostre GPS, els sistemes de control de transaccions de la nostra entitat bancària o la predicció de fallades en els nostres equips informàtics compten amb l’ús del machine learning entre els seus processos.

Més aviat que tard, comptarem amb vehicles autònoms en el mercat que tindran l’aprenentatge automàtic incorporat per a oferir-nos trajectes perfectes.

REFERÈNCIES

Machine Learning: The New Proving Ground for Competitive Advantage. MIT Technology Review
La silenciosa revolución del Machine Learning. La Vanguardia
Qué es el machine learning y cómo utilizarlo para tu negocio

Inscriu-te a la newsletter

Inspiració, tendències i opinió per a professionals de la tecnologia

He llegit i accepto l'Avís legal / Política de Privacitat.


Back To Top