skip to Main Content

El sector tecnològic sovint s’associa al terme TIC, un acrònim de Tecnologies de la Informació i la Comunicació que agrupa també totes aquelles empreses dedicades a la fabricació i la prestació de serveis que capturen i transmeten informació de manera electrònica. Es tracta d’un sector en plena expansió que ha inspirat canvis revolucionaris en el nostre dia a dia al llarg de la història.

Durant el segle XIX, la invenció del telèfon i el telègraf va obrir la porta a una nova manera de comunicar-se més ràpida que la carta. Des de llavors, la missió de les TIC ha estat sempre la mateixa: facilitar i simplificar l’intercanvi d’informació entre les persones. Tanmateix, les TIC també han tingut aplicacions militars, per exemple, amb la invenció del radar, el sonar i el GPS.

Precisament, un dels grans punts d’inflexió de les TIC es va produir durant la Segona Guerra Mundial, quan el matemàtic britànic Alan Turing va aconseguir desxifrar els codis que utilitzaven els nazis amb l’Enigma. La invenció de Turing va ser la precursora de les primeres computadores, màquines complexes i extremadament cares que s’utilitzaven per resoldre càlculs matemàtics.

Finalment, durant la segona meitat del segle XX es produeix una gran transició de la tecnologia analògica a noves maneres de comunicació, que va rebre el nom de Revolució Digital. Són els anys de les telecomunicacions, la televisió, els primers Ordinadors Personals (PC) i internet. Ja entrat el segle XXI, però, un dels sectors que ha experimentat més canvis ha estat la telefonia mòbil.

L’any 2007, Steve Jobs va presentar al món el primer iPhone, una fita que va revolucionar per complet el mercat de la telefonia i va donar pas a les noves generacions de smartphones, cadascuna millor que l’anterior. El 3G era llavors la tecnologia més puntera. Més tard va arribar el 4G, i ara, el món escalfa motors per fer el salt al 5G. Qui sap quin serà el proper capítol de la història.

 

 

Un teixit empresarial viu i potent

Segons un informe sobre el sector elaborat per Acció, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat, Catalunya aplega el 22% de les empreses TIC de l’Estat. En total, són unes 16.339 companyies (2019) que ocupen més de 100.000 treballadors, el 3% de la població ocupada catalana.

Durant el període 2015-2019, Catalunya també ha estat la primera destinació de la inversió estrangera tecnològica a Espanya, acumulant-ne el 33,6% del capital. Entre altres, això va permetre la creació de més de 13.500 llocs de treball al territori. La Generalitat xifra en 1.369 les filials tecnològiques d’empreses estrangeres a Catalunya l’any 2019, un 21% més que l’any anterior.

Les telecomunicacions són l’activitat predominant a les empreses TIC catalanes, però també podem trobar altres sectors emergents. Un d’ells és la robòtica, que a Catalunya aplega 147 empreses amb una facturació de 460 milions d’euros. Un altre sector emergent és el Blockchain, en el qual treballen 76 empreses a Catalunya, gairebé el 70% d’elles encara com a startup.

El pes del sector tecnològic encara és petit a l’economia catalana, però des de la Cambra de Barcelona volem posar el nostre granet de sorra en la transformació digital de la nostra societat. És per això que hem posat en marxa un servei d’assessorament per a empreses, des d’on us guiarem per obrir una pàgina web o una tenda online.

Vols fer el salt a l’era digital? Consulta’ns!

Inscriu-te a la newsletter

Inspiració, tendències i opinió per a professionals de la tecnologia

He llegit i accepto l'Avís legal.


Back To Top